Digitalno-analogna mama

Pozdrav, ja sam Željka Babić, mama, profesorica, poduzetnica, copywriterica, blogerica, kreatorica dječjih programa, autorica…

Kroz svoje majčinstvo i profesionalni rad osjetila sam želju pretočiti svoja iskustva, uvide, znanja i dvojbe u blog u kojem ću okupiti sve ono što je bitno i što može olakšati roditeljima snalaženje u svijetu ekrana, aplikacija i djece koja o svemu tome znaju više od njih.

Možda ovo pišem i zato jer se i ja borim, iz dana u dan, s novim izazovima koji rastu – kako rastu i moja djeca.

Uz enormne benefite i predivne mogućnost, istina je da digitalni svijet nosi određene rizike – što je veća snaga i vrijednost neke stvari, veći su i rizici! Posebno kad su u pitanju djeca – još neformirana i podložna svakakvim utjecajima.

Nitko ne može sa sigurnošću reći kako će izgledati razvoj digitalnog svijeta, poslovi sutrašnjice, život naše djece i isto tako nitko od nas ne može garantirati da je njegov pristup odgoju i obrazovanju djece digitalnog doba ispravan. Vrijeme će pokazati.

Tim više – jer smo u dinamičnim vremenima – smatram da smo kao roditelji odgovorni za djetetovu dobrobit. Kako pronaći ravnotežu između digitalnog i stvarnog svijeta, koje standarde postaviti, koliko vremena je ok uz ekrane… što je dobro, a što loše za našu djecu… Koje aplikacije mogu pomoći u ograničavanju sadržaja i vremena vašeg djeteta na ekranu… kako razgovarati, dogovarati i uvažiti svoje “digitalno” dijete – a pri tom postići i da uvaži “analognu” mudrost vas kao roditelja.

I kako kao roditelj sve to preživjeti, stići i snaći se…

Sve to nije jednostavno – no roditeljstvo nikad nije bilo jednostavno. Ukratko – dok roboti usisavaju, a virtualne asistentice odgovaraju na naše mailove idemo se mi baviti svojom djecom. Idemo hodati u svijet digitalnog svijeta prije njih – kao što bismo hodali kroz šumu.

Na kraju, sve digitalno je samo alat – platforma, medij. Kao plastelin, kao lopata, kao radio. Samo po sebi nema nikakvo značenje. Nit je dobro nit je loše. Onakvo je kakvim ga učinimo. Onakvo je kako ga koristimo.

Ovaj blog je osobna potraga u kojoj ću citirati stručnjake, istraživanja i preporuke ljudi koji rade s djecom, ali i smijati se i bilježiti svoje uvide, uspjehe i neuspjehe – ni pod kojim uvjetima moji postovi nisu konačna istina na koju se možete osloniti.

Ovaj blog je samo moje osobno mišljenje, razmišljanje i trud jedne mame da doraste do zahtjeva koju pred nju stavlja odgoj djece u digitalnom dobu.

Željela bih potaknuti razgovor o ovim temama, družiti se sa svima vama kojima je to važno i željela bih da učimo jedni od drugih.

Dobrodošli!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s