Kako svesti djetetovo korištenje smartphonea i tableta na razumnu mjeru? Spoiler: ima aplikacija!

Teško 🙂

Sve što kažu o ekranima je istina – adiktivni su, a osim toga i mi sami smo loš uzor u korištenju tehnologije. Da li stalno virkamo na ekrane čim nešto zapijuče ili zapišti; neovisno je li to zbog posla ili Facebooka, ili igramo igrice ili se dopisujemo – djeci je svejedno. Što djeca vide, djeca rade.

Budimo pošteni pa recimo i to da djeca često dobiju ekran u ruke jer roditelj nema resursa, volje ili načina pružiti mu nešto drugo. Problem “previše ekrana” nije generirala sama adiktivnost digitalnih uređanja – zajedno smo to uradili. Stoga je red da zajedno razrješimo zbrku.

Idemo početi:

 

 1. KOLIKO EKRANA JE DOVOLJNO NA DAN?

Što manje, naravno, ali to je neiskren odgovor. Istraživanja svašta pokazuju i dokazuju, ali konačnog pravorijeka nema. Rekla bih da zdrav razum (i hrpa istraživanja) tendiraju prema ovakvoj nekakvoj procjeni: ovisi o dobi djeteta i idemo reći da ih djeci mlađoj od 2 godine nemojte davati. Starijoj djeci je u redu dati mogućnost korištenja ekrana sat ili dva dnevno.

Ekrani čiju količinu treba limitirati i kontrolirati u životu djeteta su:

 • računala svih oblika i vrsta
 • televizija (da, i gledanje DVD-a, VHS-a, Netflixa, Smart Tv-a…)
 • tableti
 • smartphoni
 • smartwatchevi (tu malu napast nemojte izgubiti iz vida)
 • igraće konzole – Playstation, XBox, Ninendo
 • virtualna stvarnost – razne naočale i oprema za konzumiranje virtualne stvarnosti.

Dakle, ekrani čije korištenje svodimo na razumnu mjeru su sve što proizvodi sliku ili zvuk uz pomoć struje – sigurno će se pojaviti još tko zna kakvi wearables-i (digitalna oprema koja se nosi na tijelu…), VR-ovi… konzole, roboti… uvrstite ih u ovu listu i ne dajte da vas klinci preveslaju 😉 (probat će, to je sigurno).

Aplikacija koju vam preporučam u ovom tekstu radi samo za smartphone i tablet. Za druge ekrane morat ćete upotrijebiti druge alate. Npr. analogne. Ja sam, npr. nosila kabel Smart TV-a i računala na posao. U ženskoj torbici, malo većih dimenzija. Uz provjeru da doma nema zamjenskih kablova (mi smo doma kao Tom i Jerry i stalno se digitalno nadmudrujemo, pri čemu sam ja stari, ofucani mačak Tom i uvijek me pobijede fora mali miševi, ali ja se ne dam i show ide dalje svaki dan).

Naspram svih ovih čudesa bitka naših roditelja da ne gledamo previše TV čini se potpuno bezazlenom 🙂

                    2. PRIJE INSTALIRANJA APLIKACIJE – RAZGOVOR I STRATEGIJA

Aplikacije stvaraju još veći kaos ako nisu dobro implementirane. U obiteljski život. Promislite što nudite djetetu kao alternativu, što nudite sebi (za predah uz kavu) kao alternativu davanju djetetu ekrana. Treba selo da se odgoji dijete, a puno nas u modernoj obitelji nema to selo. Ekrani postaju sela, što je shvatljivo. Moramo pronaći i neka druga sela potrebna za dobar život – naš i naše djece. I na kraju – promislite kako motivirati dijete na suradnju u limitiranju vremena na ekranima. Da – suradnju!

Molim vas nemojte dijete KAŽNJAVATI kontrolom ekrana. NAGRADITE ga skrbi, kvalitetom života, informiranim odabirima, većim sudjelovanjem i u digitalnom životu djeteta. Neka ograničenje vremena bude predmet obiteljskog razgovora. I ne očekujte da ćete učiniti ispravno iz prvi puta.

Iz mog iskustva – aplikacija je otvorila polje za pregovore. Za bolje razumijevanje djetetovih digitalnih potreba (“Mama, dolazi xy, nemam više vremena na xy igrici, a pokazao bi mu svoje rezultate”). Osobno prilagođavam vrijeme, dozvole i limite pojedinih aplikacija gotovo svaki dan. Ne kažem da je to nužno, ali tako ja to radim.

Dok moje dijete ne instalira aplikaciju – firewall, kojom zabrani aplikaciju i još mi se pohvali. Napravila sam grešku, kaže mi – nisam mu stavila Google Apps u zabranjene aplikacije – pa je mogao instalirati firewall. Pokaže mi sve što je napravio – jer djeca žele naše vodstvo, čak i kad isprobavaju granice. Tada je trenutak kad mu kažem – bravo, sine! Ponosna sam na tebe.  I hvala ti. A sad sam ja na potezu. Naučiti još više. I razgovarati s tobom – zašto si poželio zabraniti aplikaciju.

Ne kažem da je lako 🙂 Kažem da pomaže. Ako ništa, uči dijete neke napredne vještine koje će mu dobro doći u poslu, a mene drži informiranom 😀 #they’ll learn much more than I’ll ever now – and I think to myself – what a wonderfull world

                           3. APLIKACIJA SE ZOVE DINNER TIME PLUS 

unnamed
Potražite aplikaciju ovdje

Ovo nije jedina aplikacija; odabrala sam je jer mi se najviše dopada. Moguće da će vama više odgovarati neka druga. Instalirajte aplikaciju na svoj i djetetov uređaj – aplikacija će vas voditi kroz proces, snaći ćete se. Uključite i opciju drugog roditelja; više uređaja ili više djece, a ako trebate naprednije oblike kontrole, imate i premium verziju – koja se nešto plaća. Osnovna verzija je besplatna.

Što možete ovom aplikacijom u njezinom besplatnom, osnovnom obliku:

 • odrediti vrijeme spavanja, obroka, učenja – ili jednostavno stisnuti pauzu u bilo kojem trenutku i onemogućiti korištenje pametnog uređaja
 • dodijeliti željeno vrijeme svakoj od aplikacija koje dijete koristi
 • odrediti dopuštene i zabranjene aplikacije
 • kontrolirati količinu vremena koje je dijete provelo na pojedinoj aplikaciji
 • kontrolirati što dijete instalira na svoj uređaj
 • onemogućiti samostalno instaliranje tako što ćete App store / Google Apps staviti u nedopuštene aplikacije

                        4. KOJE APLIKACIJE DOPUSTITI, A KOJE STAVITE U NEDOZVOLJENE; KOLIKO VREMENA DODIJELITI KOJOJ APLIKACIJI?

Ne znam. Ovisi. O dobi djeteta, treba li za školu imati pristup Googleu, je li sklono pretjeranom dopisivanju na Viberu – ili je ok da je Viber uvijek dostupan. Koje su igrice dobre? Ovisi. O toj temi bit će riječi u jednom drugom tekstu (ovaj je već predug), ali isto tako morate sami s djetetom dogovoriti što mu je bitno, što je vama bitno i kako iz digitalnog svijeta izvući najbolje za svoje dijete i svoju obitelj. Mala pomoć možda bude ovaj tekst, inspiracija za promisliti što želimo i ne želimo kad je digitalni svijet našeg djeteta u pitanju.

Možda nije loše za mlađu djecu onemogućiti Google App – čisto zato da vam ne instalira Firewall ili neadekvatnu igricu, bez da razgovara s vama prije toga. Ali, to možete i drugačije dogovoriti s djetetom.

POANTA NA KRAJU SVEGA

Iz nekog razloga lako je izgubiti osjećaj o vremenu kad smo na ekranima – kako nama, tako i djeci. Neka ovo bude nježan podsjetnik na važne stvari u životu – san, obroke za obiteljskom stolu, važnost učenja, sporta, druženja – a ne kazna. Budite, ipak, fleksibilni, unutar razumnih granica. I očekujte da će vaši mali hakeri pokušati svašta da se riješe ove napasti. Neka. Tako uče. I neka to bude poticaj da učite i vi.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s