KING OF FAILS SHOW – Markec, mi te volimo

Dakle, mladi Marko – King of Fails radi nešto nečuveno – on igra Minecraft i druge igrice, snima to na Youtube i drugi gledaju kako on igra. Prvi put kad su djeca došla s idejom da će gledati kako drugi igra igricu?! moja reakcija je bila – neeeee!!! Jeste li vi ludi?! A sad mi je Markec KOFS car i drago mi je da ga imamo. Napravimo kokice i gledamo Marka. So what.

Znate li da je javnost prije kojih cca pol stoljeća s čuđenjem komentirala kako se neki glumci u nas počeli baviti sinkroniziranjem crtića (da kaj im to treba?!) Znate li da su autori Baltazara isto bili malo neshvaćeni u svom vremenu? A i onaj Mozart izvodi bijesne gliste i izmišlja nešto svoje. Uvijek isto 🙂

Udruga Programerko ga je prepoznala kao idealnu osobu za promicanje progamerskih vještina kod djece –  htjeli biste da vaše dijete na hrvatskom uči programirati online – brzo na ovaj link: Markova objava i ovaj, a ovdje je adresa gdje možete prijaviti dijete za ovu super inicijativu.

Uglavnom, hvale vrijedno! Prepoznati dječji jezik i ponuditi im programiranje na način koji im je blizak, vow. Hvala, Programerko, hvala Iskon.

ALI

iako skidam kapu na ovoj inicijativi – želim reći nešto iz malo iščašene perspektive. Nastranu učeći moment – želim pohvaliti njegovo igranje radi igranja. Gejmin pour la gejming. Jer učenje je puno više od znanja – važan dio učenja je ono nešto što često previdimo – a to je stav prema učenju, raspoloženje, karakter, atmosfera – i igra. Djeca uče igrom i oponašanjem.

A Marko se igra kako bi se svaki igrač trebao igrati – punom dušom, otvoreno, zaigrano, jasno, duhovito, bez grča na licu i sa sviješću – ovo je tu za moju zabavu. Ne da siđem s uma ganjajući ove i one, nego – da se malo zabavim i nasmijem. Po mogućnosti s drugima.

A i na kraju – djeca žele učiti od uzora. A uzor mora zračiti najvažnijim – radošću, zaigranošću, srećom i ljubavlju za ono što radi. Bez toga, tičer, radije ostani doma i pusti djecu na miru da ne budeš samo još jedna cigla u zidu.

Najnoviji uradak mu je famozan – igra Tell Tale-ovu Batman igru i beskrajno je energičan, zarazno veseo i optimističan. Tako se igraju igrice! Ma tako se živi! Ako netko treba biti uzor u igranju, to je Marko. Jer Marko zna kako se igra, a i putem komentira nasilje (tipa: nemojte ovako tuć svoje susjede, ali ako ste Batman – onda ok… ili dok kao Batman mlati Cat Woman komentira kako inače ne bi tukao ženu, al u igrici, gdje ga je ogrebala kandžom – može). Raspršuje nekad iritantnu ozbiljnost i pretencioznost gamingu, što meni baš onako – paše. Vjerujem da će i vama. Dok se djeca tako igraju, nek se igraju.

Marko, velemajstor igre, nije niti čudo da te djeca vole.

Ako niste nikad vidjeli kako Marko igra, pogledajte, čisto da znate na što vaše dijete može naletjeti i da znate o čemu pričaju. #nisudjecablesava

PS Tell Tale mi je fantastičan koncept, bliži od drugih igrica. No to u nekoj drugoj epizodi mog digitalnog majčinskog bloganja.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s