Kako kupovinu igračaka za Božić pretvoriti u super iskustvo – kupovinom fantastičnih igračaka, naravno

Roditelj mora voljeti igračku i vidjeti u njoj smisao – da bi se rado s njima igrao, družio i veselio sa svojim djetetom – barem dok ne pokaže djetetu i ne nauči ga kako se s tom igračkom igra. Ja volim tehnološke stvari, gadgete, volim da igračke nešto rade, stvaraju, ili da se sa njima nešto izrađuje, pa takve igračke i kupujem…

Volim da su quirky, da imaju twist, da zahtijevaju angažman i da su pametne. A kako znam da puno roditelja i djece želi obogatiti svoj Božić nečim takvim, evo mog izbora apsolutno najboljih tehnoloških i ne-tehnoloških – open-ended, enquiry based, hands on igračaka. Neke od njih i nisu igračke, ali igračke i nisu igračke, nego ono čime se igramo – ma kako ih drugi zvali.

WONDER WORKSHOP Dash i Dot robotići

Zarazno simpatični robotići s vama pričaju, igraju se, zijevaju, idu do vas i oko vas, a sa aplikacijama koje skinete besplatno s Interneta uče vašu djecu i vas programirati. Njihove mogućnosti su ogromne. Napravite psića kojih hoda za vama, iskreirajte predstavu u kojima robotići glume, igrajte nogomet… zavirite u lekcije koje se nalaze na njihovoj stranici i uživajte u pametnoj i izazovnoj igri modernog doba za moderne klince.

Digitalni USB mikroskop

Svoj prvi svjetlosni mikroskop dobila sam s osam godina. Koja je to sreća bila, neću nikada zaboraviti. Kupila sam ja svojoj djeci i svjetlosni, za dobra stara vremena, ali prava sreća je nastala kad smo kupili USB mikroskop. Uključite ga u računalo, prislonite na objekt – proziran, neproziran, kakav god bio i uronit ćete s djetetom u fantastični nadrealni mikroskopski svijet. Možete slikati ono što vidite, pa kasnije digitalno obraditi u neku lijepu sliku, iskoristiti za neki projekt… samo pokušajte naviti sat kad ga uzmete. Zaboravit ćete na vrijeme, i vi i dijete. Obećavam.


Nešto za malce!

Umjesto običnog stupca za slaganje došao je onaj na zavojnici. Koja radost, koji smijeh, koliko još više posla za male ruke, a terapeutski djeluje i na roditelje. Mogla bih se satima igrati s ovim. A vjerujem i vaše dijete. Ne bih išla tako daleko pa rekla da razvija ovo ili ono, ali svakako – razvija radost, a to je sasvim dovoljna preporuka.

slika-zaslona-2016-11-18-u-15-44-15

Puno kartona, papirnatih tanjura, kartona od jaja + MAKEDO = tone obiteljske zabave

Moji su klinci uvijek više nekako voljeli kartone i one čudne oblike ležaja u kojem dolaze igračke – od samih igračaka. Kad se pojavio MAKEDO, set čavlića kojima se kartoni, plasike, folije i sve-što-imate-u-kući može spojiti u svemirski brod, obični brod, robota, kuću, mačku, psa, policu, telefon, lutku… potpuno sam razumjela izumitelja. Tata koji je skužio u čemu je stvar.

Kupite Makedo. Isprobajte. Uživajte. Rastavite, napravite nešto novo. Samo jedan set može stvoriti kućicu za lutke, pa onda kućicu za dijete, avion, automobil, svemirski brod, robota, policu, slona, mačku… Eko i budget friendly, a kreativnoooo! Obožavam Makedo.

 

Akrilne boje koje svijetle u mraku

Meni su akrilne boje koje napuniš jakom lampicom (uperiš u svoju sliku neku lampicu) i onda one svijetle u mraku fenomenalna stvar. Kad su moji klinci pokazali isti entuzijazam, bilo mi je jako drago. Tako da ako bih imala neku matematičku formulu za uspješnost igračke, svjetleće bi boje sigurno imale visok rezultat – igrivost + dugotrajan interes + kreativnost + velika doza radosti.

Mi smo slikali nebo, zviježđa, galaksije, Mjesec… i klinci su zaključili kako je to isto kao one plastične zvjezdice koje lijepih po dječjoj sobi, ali bolje, jer sami su ih naslikali. Tako da je ova investicija našla svoju primjenu i u dizajnu interijera. Komad papira nalijepljen na strop iznad dječjih kreveta. Koji noću svijetli. A meni se i to sviđa. Možda kad dođete kod mene to ne izgleda ne znam kako – ali ja ne gledam očima. Jer bitno je očima nevidljivo 🙂
Kad gledate srcem, u tom komadu papira vidite nebo, beskraj, ljubav, Svemir, čudo…

Eto, ovo je par igračaka / darova koje vam mogu preporučiti i imaju ono nešto “bezveremensko” – mogla bih ih poklanjati i kupovati opet i opet. Obilježile su godine i godine našeg života i upisale se kao medij igre, radosti i obiteljskog druženja, a potpuno bez loših popratnih posljedica.

Zato mislim da vrijede! Sretno vam s kupovinom poklona!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s