Sigurniji i bolji Youtube za vas i vaše dijete – malo filtera, puno preporuka i red filozofije (kocka do kocke kockice – ili Minecraft gameplay)

Pišem ovaj blog jer želim pomoći da tehnologiju pripitomimo, učinimo maznim kućnim ljubimcem, partnerom i alatom dobra. I zato od mene o Youtubeu, o društvenim mrežama možete čuti samo dobro – i trikove kako da bude bolje. Okej, i pokoje klizavo mjesto, gdje treba paziti da se posklizneš.

Znate li zašto?

Zato što su naši misli i uvjerenja ono što kreira svijet. Ili drugačije – što tražite, to i nađete, u što gledate, to i vidite.

Jednom, pred djecom, jedan je moj frend vikao o Youtubeu i govorio – jel znaš što tamo ima, jel znaš što tamo ima – i onda ispred svoje, moje djece, i kućnih ljubimaca, otvorio najgori video ikad (nemojte da prepričavam). Svojim očima nisam mogla vjerovati. I još uvijek zamucam kad to prepričavam – ono, i sad si im pokazao, i sad znaju što mogu tražiti…?! Totalno smo mogli to ne vidjeti?! Zar ne… (ljudi su nekad stvarno šašavi!)

Zato, za dobro svoje djece, gledajte Youtube kao predivan, čaroban svijet, bogat besplatnim sadržajem, kao nevjerovatnu priliku da djeca ne samo konzumiraju, nego i stvaraju sadržaj, da upoznaju ljude, kulture, znanja, umjetnosti koje NIKAD, u milijun godina ne bi upoznali da Youtubea nije.

Osim pametovanja, ovaj blog post će vam dolje niže ponuditi niz preporuka za fan-tastične kanale o svemu i svačemu i sa kojima ćete biti sigurni da djeca gledaju nešto lijepo. Naravno, toga je toliko, i ja ne pratim sve (od vrtlarenja, preko keramičarstva ili čipkarstva, možemo vam preporučiti što mi volimo, ali malo smo i tipični – dečki vole igrice i tehnologiju, a curice u nas ples, pjesmu, rukotvorine, ljubimce… i sportsku gimnastiku…)

Možete gledati u Youtube kao rasadnik gluposti, nasilja, neprimjerenih sadržaja – ali zašto biste? staviti fokus na tako nešto loše?!  Tek onda ćete se nekako navuć da to idete tražti, da potvrđujete svoje uvjerenje. Zlo postoji. Postoji u zgradi do vas, u uredu do vas, postoji, da… ali manje ga je. Više je dobra. Barem ja tako vjerujem. Kako u svijetu, tako i na Youtubeu.

Okej. Dosta filozofije.

A sad idemo osigurati da Youtube bude saveznik & frend

Uz ogradu – prva stavka je najbitnija – odnos s klincem. Oni vrlo brzo skuže što se može, skinu oni i filtere, i brišu history, i otkriju tajno pretraživanje 😀

Dapače, moj sin ponekad, ako smatra da mu je nanešena nepravda filterom / aplikacijom za kontrolu sadržaja ili nekom restrikcijom… resetira cijeli uređaj i postavi na tvorničke postavke. I par dana radi što hoće, dok ja, naravno, ne shvatim 😀 Što je isto super. They’ll learn much more than I’ll ever know…

Ali, obično dođe – savjest proradi… pa idemo redom – zločin i kazna i priznanje 😀

Ja zato nisam nešto puno za te filtere, zabrane i mehanička rješenja… Nego za strpljiv i uporan rad izgradnje djetetovih kriterija i samosvijesti. Ali, dobro, nije niti filter uvijek za bacit, i o tome će biti riječi malo niže u postu.

social-media-1733107_1920

  1. ANALOGNA RJEŠENJA SU NAJBOLJA

Sa svojim klincima s imam dogovor da biraju za sebe dobro & lijepo, a ako nisu sigurna smiju li nešto gledati – da zovu i pitaju. Ponudite im tu opciju! Čovjek-filter 😀 To smo mi, roditelji, i to je okej. A je li nešto dobro znaš.

Razgovarali o tome kako se loše stvari “lijepe” u glavu i to nije dobro. Kao što ne želimo jesti smeće, ni u glavu ne smijemo stavljati “smeće”. Klinci to razumiju. Iznenadilo me kako su moji to skužili sa svega par godina. 

U ranim godinama njihovog života nismo imali TV, i nemaju naviku, nemaju kućicu u glavi, nije im se razvila npr. Big Brother neurologija, pa kroz takve stvari gledaju i gase. I to je bitno – na što ih naviknete, to će tražiti.

Standardi se postavljaju ponašanjem obitelji. Djeca će sasvim sigurno oponašati vaše korištenje tehnologije, Youtubea, ili barem ubrati vibru onoga što vi i kako bi radite. Na kraju ispadne da je najlakše postići dobre rezultate dobrim primjerom.

Uživati ponekad i u besmislicama, u razumnim količinama, imati svoje sitne grijehe je okej… i zato ja nisam zagovornik strikno “approved”, “edukativnih” i ostalih sadržaja. Puno više volim životne, iskrene, one koje dirnu vaše dijete u srce. Kao nas nekad – Branko Kockica. Ili ne znam… Tom & Jerry. Mlate se i podmeću jedan drugome, koriste eksplozivne naprave, al opet 🙂 u redu je to… Klinci koje moja djeca prate na Youtubeu se zezaju, isprobavaju strane slatkiše, otvaraju nove igračke, rade budalaštine i pokuse… Ma dobro je to!

NE MORA SVE BITI VISOKO INTELEKTUALNO, EDUKATIVNO I RAZVOJNO, MOŽE BITI SMIJEŠNO, BEDASTO… … ALI GLUPO, OPASNO, VULGARNO, UVREDLJIVO – NE!

Iako sam ležerna prema tome što se gleda – pa moji gledaju tipove koji testiraju što će biti ako užarenim bakrom poliješ stiropor (spoiler – zapali se) – pa to je kemija, ne? – jer vjerujem da neće tako nešto raditi doma, skačem kao pantera ako ugledam neprimjeren sadržaj – nasilje, glupost, neprimjerenost, grubost, vrijeđanje

Jer, mi smo superhero obitelj i vladamo najmoćnijom silom Svemira – tipkom – gasi :D I to je bitno. Pokazati djetetu da ima totalnu moć. Ugasiti. Prosto k’o pasulj. Neće smeće u moju butigu 😀

superhero-534120_1920hand-944306_1280

A često se pitam zašto tako često slušamo kuknjave o izloženosti djece ovome i onome kad imamo najsavršenije čudo tehnike ikad. Gumb koji gasi… I onda više to ne bude. Zamislite čuda tehnike!

Dok su mali, s njima smo, gasimo mi. Kad već porastu – imat će naviku gasiti sami. A onda, kad dođu u pubertet i kad budu i zavirili u svijet iza gumba gasi – i to je normalno. Donekle… pratite, razgovaraje… postoji razlika između videa u kojem se pojašnjava što je to sex na teenageru primjeren način – i brutalno neprimjerenih sadržaja… Ako nekad i prijeđe s onu stranu prihvatljvog, Zukerberg, nažalost, ne može ništa učiniti za vas.

tablet-1716296_1920

Kao što nije mogao niti Hafner kad smo odrastali mi… Morat ćete pričati o seksu, drogama, ljubavi, smrti, religiji, kultovima, politici, nepravdi….Biti roditelji. Youtube tu može ponuditi puno korisnih videa o tim temama, ali odradit posao roditelja je na nama. I da, nekad je fakat, ali fakat teško… 

2. STAVITE FILTER PROTIV NEPRIMJERENIH SADRŽAJA – TO JE GUMB U SAMOM YOUTUBEU

Na dnu stranice Youtubea, ako koristite na računalu, ili desno, gore, pod postavkama, ako ste na smartphoneu označite da želite koristiti filter. Ovaj alat će spriječiti prikazivanje sadržaja koji su označeni kao nepoželjni, vulgarni ili nasilni. Naravno, ovaj filter nije savršen.

Ovako to izgleda na računalu:

youtube-safety-mode1-750x182

A ovako na android uređaju (dođete do ovog izbornika preko tri okomite točkice u gornjem desnom kutu ekrana), i to je pod stavkom: Ograničeni način rada – povucite prekidač tako da bude plav – i imate filter!

15493899_10209964728409039_1547874925_n

No, ovaj filter nije savršenstvo bez mane.

Ponekad, npr. brani djetetu da pogleda gameplay (ono kad osoba igra igricu, snima kako igra i komentira) s Batmanom, dakle nešto posve bezazleno i u kategoriji Tom & Jerry, dok ponekad, ako osoba koja je uploadala sadržaj nije označila da sadržaj nije primjeren za djecu, može propustiti i neke puno gore sadržaje.

Ipak, ovaj filter, posebno za malu djecu može značiti puno!

3. PRETPLATE SU SUPER NAČIN DA DIJETE OSTANE FOKUSIRANO NA KVALITETNE SADRŽAJE

Naravno, pretplata je besplatna – to je samo onaj gumb – pretplati se ili subscribe, koja znači da će vam kanal davati obavijest kad je nešto novo postavljeno. Ovo je screen shot jednog mog kanala, na kojem pratim i ono što prate moja djeca, pa se nemojte čuditi šarolikim sadržajima 😀

screenshot-from-2016-12-14-212133

Osobe koje kreiraju sadržaj imaju svoje kanale i tipično su vrlo profilirani – rade “gameplay”, pokuse, režu stvari na pol da vide što je u njima (predivni tata-dijete edukativni videi!), kreiraju zabavna animirana objašnjenja fenomena znanosti ili svijeta oko nas… pokazuju kako nešto izraditi, pjevati, svirati, kuhati…

Ako pomognete djetetu da se pretplati, redovito će dobivati videa iz pouzdanih izvora. Kao da imate neki lijepi kanal, siguran, čist i pametan, krojen prema interesu vas i vašeg djeteta.

Kad dijete ima izobilje predloženih sadržaja i naviku gledanja određenih kanala mislim da neće imati puno potrebe surfati bez kraja i konca. Ili, ne bi trebalo imati toliko vremena da “zaglavi” u nekom zlu i naopaku.

Postoji opcija da vam mobitel zazvoni kad se pojavi novi video – ili da ugasite tu opciju (u postavkama pametnog telefona). Mislim da je najbolje odrediti vrijeme i količinu vremena za gledanje Youtube videa – pa će dijete već vidjeti što je novoga – Youtube će sam predložiti.

Moja obitelj je moja obitelj – mi smo od milijarde kvalitetnih kanala izabrali nešto što nit je mjerodavno, nit je savršeno, ali nama je lijepo – rezonira s našim smislom za humor, za inspiraciju, motivaciju i interesima.

Nakon inicijalnih dogovora pustila sam da u zadanom vremenu sami pronalaze sadržaje za sebe. I znate što – ponosna sam! Lijepo su našli, lijepo uče i neke od kanala preuzela sam i ja – od njih.

Na dnu teksta su kanali koje su odabrali jedanaestogodišnjak i osmogodišnjakinja. Neki od kanala 😀

3. YOUTUBE PRATI ŠTO DIJETE VOLI I PREDLAGAT ĆE MU SAM SLIČNE SADRŽAJE

Kao i cijeli Net, tako i Youtube ima algoritme praćenja korisnika i predlaganje sadržaja. Pa će vašem djetetu Youtube svako toliko ponuditi nešto iz sfere koja ga zanima. Mi smo se naučili da “damo šansu” – pogledamo, pa ako je lijepo, dodat ćemo na listu, ako nije, reći ćemo – ne. Obično su kvalitetni sadržaji.

4. POVIJEST PREGLEDA

Osim što možete pogledati djetetov uređaj i vidjeti što gleda – i reagirati ako gleda neprimjerene sadržaje, možete imati njegove korisničke podatke i preko svog se uređaja logirati i pratiti što dijete radi.

Tu i tamo provjeriti, čisto da je dijete svjesno koliko ga volite i skrbite o njemu ❤

Vidite, lijevo, označeno crvenim je History, a desno su videi koje sam pogledala zadnje. S djecom se morate dogovoriti da ne brišu History 😀 I opet je sve stvar dogovora…

screenshot-from-2016-12-14-212406

5. ŠIRIMO VIDIKE

Nisu sva djeca ista – neka su jako otvorena, neka su raspršenih i mnogobrojnih interesa… ja moram tu i tamo unijeti neki novi sadržaj jer želim unijeti više umjetnosti i zemljopisa u sinovljev život i više znanosti i tehnike u život svoje kćeri.

Potrebno je naći samo jedan kanal tematike koju želite, i Youtube će dalje ponuditi nešto slično.

6. PRETPLAĆENI SMO – DOK NAM SLUŽI

Neki kanali će nas oduševiti, neki biti okej, neki možda izgubiti našu pažnju. Pa ih treba naučiti i da brišu jer – manje je više… A i ako smo zatrpani sadržajima nemamo kad pustiti nešto novo u svoj život. Ohrabreni su da biraju, brišu i revidiraju svoje liste, svoje interese i bdiju nad svojim digitalnim prostorom.

To je najbitnije! U mom domu vlada pravilo da je digitalni svijet jednako stvaran kao realni svijet. Kao što ne donesemo iz dućana SVE što smo vidjeli, tako nećemo natrpavati niti svoje mreže SVIME što postoji.

I kao što se u svijetu materijalne stvarnosti vladamo lijepo, ljubazno, s blagošću i biramo sretan život, pozitivne stvari, vrednote – tako učim djecu da se vladaju i na Internetu.

7. MANJOJ DJECI NAPRAVITE PLAYLISTE

Odaberite sadržaje koje želite, u trajanju koje smatrate primjerenim i naučite dijete da odabere Playlistu, jednu od onih koje ste im namijenili. Ovdje je jedna uputa kako izraditi playliste – ako slučajno do sada to niste radili.

Kad smo već kod toga, ovo je primjer playliste – Blender Foundation, ali i preporuka za umjetničke crtiće. Nešto – predivno!

screenshot-from-2016-12-14-213301

8. AKO NA KANALIMA KOJE DJECA PRATE POSTOJE RUŽNI KOMENTARI – MOŽETE IH BLOKIRATI

Neke su teme eksplozivnije od drugih i privlače više “trolova” ili ružnih komentara. Jel nam to treba u životu? Ne treba! Evo link na aplikaciju kojom možete sakriti komentare i nastaviti živjeti u svom lijepom, dragom i prijateljskom svijetu sa svojim djetetom.

REKLAME NA POČETKU VIDEA

Youtube je biznis. Meni je to okej. Treba sve to održavati, infrastrukturu koja poslužuje milijarde videa i daje svakome pravo da gratis uploada svoj sadržaj, dijeli tuđi, gleda koliko mu se gleda! Svaka čast!

Sve to plaćaju oglašivači – oni čije oglase nekad vidimo prije nego što krene pravi sadržaj videa. Mi znamo da od toga y

outuberi žive. I imamo pravilo – ako je reklama lijepa, dobra i pristojna, pogledat ćemo.

Nasilne, vulgarne, uznemirujuće reklame – prekidamo, kao što prekidamo i reklame kompanija koje ne podržavamo iz ovih ili onih razloga.

Ali, reklama je youtuberova plaća, i nastojimo pustiti reklamu da se odvrti. Nekad doznamo super nove stvari, dobre produkte, stranice i aplikacije, nekad vidimo neki bezvezni komad plastike, ali nema veze. Osoba koju poštujemo zaslužuje svoju plaću i mi ćemo reklamu odgledati.

STVARAJTE!

Puno klinaca hoće biti youtuberi. Meni su ti youtuberi isto što je bio Branko Kockica, zabavni ljudi koji stvaraju. Mnogi se obraćaju djeci, šaljivi su, poučni i zaigrani.

Kako djeca ne bi htjela biti poput njih! Stvaranje videa zahtijeva cijeli spektar znanja i vještina – kreirati kanal, smisliti ime, logotip, pronaći neku sliku za zaslon… pa imati ideje, naučiti snimati, editirati…

Dobni limit mislim da nije bitan, ali kreirate video zajedno s djetetom, kao onaj koji je in charge i sve dok čuvate elementarnu sigurnost (ne odajete lokaciju, privatne detalje i čuvate dostojanstvo sebe i svojeg djeteta) ne vidim razlog da dijete ne dijeli svoje radove, igrice i sve ostalo sa svijetom. To je možda i najljepši aspekt Youtubea, ali i tema za posve drugi blog-post.

ZAKLJUČAK SVEGA

Da me na muke stavite, ja ne mogu iznaći niti jedan loš aspekt Youtubea. Možda sam samo imala sreće. Dobro, ajde, znaju djeca pogledat previše toga odjednom, ako nisam prisutna, ako me obrlate, ako sakriju uređaj ispod pokrivača nakon puse za laku noć 🙂 Pa umjesto jednog bude pet… I da, našli smo par gadosti (i ugasili ih). Iskreno, manje smo gadosti našli, nemjerljivo manje, od onih koje se vrte na upaljenom TV-u.

Razgovor, pravila, iskrenost, postavljanje temelja kvalitetnog Youtubea preko odabira pretplata na dobre kanale – i ne ići na kanale s glupostima i Youtube će shvatiti tko ste i što želite. I neće vas gnjaviti glupostima – jer ne želi da odete.

Eto, sretno 🙂 I uživajte!

I za kraj, kaže moj sin – opasno je početi gledati Youtube, jer onda prestaneš previše igrice. Jer je Youtube još više fora. I tak….Youtubom protiv igrica. (whatever).

A SADA EVO ŠTO SE NAMA SVIĐA:

Disney ima playlistu svojih crtića, a mi volimo Violettu

 

Djeca su me naučila voljeti gameplay, a najdraži nam je tko drugi nego Marko Kofs!

https://www.youtube.com/channel/UCvwDNr7ec4Qaa_25VYOMhxg

Pa onda kreativnost – ovi stvarno svašta rade i svačega se sjete

https://www.youtube.com/channel/UCFwdmgEXDNlEX8AzDYWXQEg/videos

Djeca vole Svemir, a ovdje je čudo zabavnih filmića iz Svemira

https://www.youtube.com/user/scishowspace/videos

Pa red life hacksa, gluposti, trikova i eksplozija

https://www.youtube.com/channel/UCBWhJHVuxtxbeRp_PAdfn2w/videos

Zašto je led klizav, zašto se šljokice lijepe za sve i kojekakve druge predivno objašnjene tajne svijeta – na zabavan i znanstveni način

https://www.youtube.com/user/scishow/videos

DAN TDM game play zvijezda (eto)

https://www.youtube.com/user/TheDiamondMinecart/videos

Mega slatki poučni znanstveni kanal za djecu – ja bih rekla 7-10 godina

https://www.youtube.com/user/crashcoursekids/videos

Edukativni TED videi – pravo blago

https://www.youtube.com/user/TEDEducation

Pa o zamorčićima – jer volimo zamorčiće

https://www.youtube.com/user/Piggiepigpigs

Pa sve živo kreativno za curice

https://www.youtube.com/user/SoCraftastic/videos

National Geographic Kids

https://www.youtube.com/channel/UCXVCgDuD_QCkI7gTKU7-tpg

I tako 🙂 Pobrojala sam vrijedne i možda manje “isfurane kanale” – možda vam se svide, a možda vas potaknu da potražite nešto baš za sebe. Kad nađete – šerajte!

Nadam se da je ovo korisno!

Pozdrav svima od digitalne mame!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s