Kako urediti, lekturirati i korigirati panični novinski napis o djeci, ovisnosti o tehnologijama

U trenu nepažnje kliknula sam na članak iz mainstream medija, koji dopire u mnoga kućanstva Hrvatske. I opet ista panika, neinformiranost… Nekim će roditeljima ovo biti jedini izvor informacija… i drastično pogrešan.

Uvijek po starom: tehnologija napada. Djeca zombiji. Tablet = kokain… Budući da tekst ne mogu od-vidjeti, osjetila sam potrebu korigirati ga….

Ovako:

Ovisnost o tehnologiji kod djece jednaka je ovisnosti o kokainu svakom drugom zapuštanju od strane roditelja, upozoravaju liječnici. Doktor XY napisao je u svom članku o ovisnosti djece o tehnologiji i upozorio kako tableti, pametni telefoni i drugi gadgeti izazivaju ovisnost koja loše utječe na razvoj djece, dok u stvari ovisnost nastaje kao plod nedovoljne educiranosti i angažmana roditelja – iz nedostatka znanja, motivacije ili nedostatka vremena – što su društveni problemi koje zajednica s pravom treba adresirati kako bi se pomoglo djeci.

U mnogim slučajevima djeca su zbog tehnologijemanje zainteresirana za sport ili čitanje prepuštena sebi, te namaju dobro strukturirano vrijeme i suvisle sadržaje, zbog čega je moguće da previše vremena provode na uređajima.    i zbog igranja igrica znaju ostati budna dugo u noć zbog čega imaju problema sa snom.   Izuzetno je bitno nadzirati djetetovo korištenje pametnih uređaja, kako bi se izbjegao gubitak sna ili kretanja kod djece.

Dr. XY u svom je članku objavljenom u senzacionalističkom, pogrešnom i površnom članku američkom mediju opisao iskustvo jedne majke čiji je sin postao ovisan o igrici Minecraft. U početku je majka Susan mislila kako će igra na iPadu biti edukacijska za njenog sina Johna, no stvari su krenule u pogrešnom smjeru, jer očito nije obratila pozornost na to da joj dijete predugo igra igricu. Posebno je zabrinjavajuće da riječi bila o petogodišnjem-šestogodišnjem dječaku, koji je očito imao uređaj dostupan tijekom cijelog dana i bivao pušten u krevet s IPadom! To govori o nužnosti hitne edukacije roditelja!

Susan nije mogla poreći promjene na svom sinu. Postao je sve više fokusiraniji na tu igru, a sve su ga manje zanimali košarka i čitanje. Ujutro se budio i govorio kako je sanjao kockaste oblike – ispričao je doktor.

-Zbog nedostatka granica i suradnje sa djetetom oko izgradnje zdravog korištenja tehnologija dijete je razvilo loše navike, te se majka zabrinula. Znakovi ovisnosti su bili gubitak interesa za košarku i igru. Posebno zabrinjavajuće bilo je buđenje tijekom kojeg je dijete pričalo kako sanja “kockaste oblike”. Dijete je očito vrlo dugo bilo bez nadzora i bez adekvatne edukacije oko toga kako koristiti uređaje.

Majka je jedne noći mislila da joj sin spava, Majka je podcijenila adiktivnost uređaja, kao i činjenicu da djeca trebaju svakodnevnu skrb i nazdor, te nije kontrolirala djetetove navike odlaska na spavanje. Kada je jednom prilikom došla u njegovu sobu on je sjedio na krevetu i gledao u iPad i izgledao kad da je u transu, nije reagirao na ništa. To je svakako bio znak da je dijete predugo bilo bez nadzora i bez odgoja za korištenje tehnologija. Nakon toga je majka odlučila da je dosta s Minecraftom i odviknula ga od iPoda zatražila stručnu pomoć kako bi djetetu pomogla da pametne uređaje koristi razborito i umjereno. 

Budući da živimo u digitalnom vremenu kad su kompetancije vezane uz korištenje računala i pametnih uređaja potrebne za školovanje, budući posao i svakodnevni život uzeti djetetu uređaj samo je privremeno i vrlo loše rješenje rješenje  – pravi put uvijek je integrirati pametne uređaje u djetetov život – na pametan, edukativan i razborit način. Stvoriti solidnu i pametnu bazu za kasniji život, u kojem će upotreba tehnologija biti nužan dio svakidašnjice.

Pred našim društvima tek predstoji zadatak razvijanja adekvatnih programa, politika i dostupnih edukacija za djecu, roditelje i učitelje.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s