Jer digitalno majčinstvo je oh, so yesterday

on

Nakon godinu dana pisanja bloga shvatila sam da digitalno roditeljstvo ni po čemu nije bitno drugačije od ostalih redovitih roditeljskih obveza.

I poanta me malo podsjeća na Smisao života Mothy Pytona:

“Try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations.”

Prevedeno na roditeljski – pazi na svoju djecu, budi otvorena srca i uma za vremena u kojima žive, za njih kao osobe, uporijebi razum i koji put unpluggaj djecu i odvedi ih na Sljeme bez ikakve tehnologije (osim drona, eventualno).

Tehnologija je samo produljena ruka svega što inače radimo.

Slikamo, gledamo filmove, čitamo, povezujemo se s ljudima, igramo se, kreiramo svoje odgovore na izazove koji nas muče. Same old, same old.

Nisam našla načina da mimoiđem stalno učenje, praćenje, razgovor s djecom, toleranciju, strpljenje, ali i dobri stari roditeljski autoritet – onda kada tehnologija ide van dosega djece.

Pisanje o pojedinima app-ovima mi se čini bespredmetnim. Toliko je toga, svatko od nas ima svoje interese, pa tako i djeca, svoje preferencije. Slikamo, skladamo snimamo, montiramo, dopisujemo se, programiramo… čitamo, gledamo, slušamo…

To bi bio sažetak mog digitalnog svijeta. Trenutno više nemam osjećaj digitalnog vs nedigitalnog. Tehnologija je dio naših života, tu je da ostane, omogućava dosad neviđene stvari, ali naš život, interesi i veze s drugim ljudima su ono što određuje kako ćemo je koristiti.

Nakon što smo pronašli svoj siguran put u lijep digitalni svijet, uz veliku asistenciju Digitalne akademije – mlađe dijete se puno igra i bavi pametnim aktivnostima koje je tamo naučila – sada mi je u fokusu nešto posve drugo.

Zanima me održivost. Lokalne zajednice. Povratak prirodi u nekom punijem smislu. Ne da ću ikada ostaviti mobitel ili se odreći Interneta. Samo vidim obilje resursa koje je sada slobodno i može se uporabiti da bi cijela ova tehnološka revolucija dobila smisao u boljem i ljepšem i smislenijem i održivijem životu…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s