O autorici projekta & kako je ovaj projekt nastao

Pozdrav, ja sam Željka Babić, mama, profesorica, poduzetnica, copywriterica, blogerica, kreatorica dječjih programa, autorica…

Kroz svoje majčinstvo i profesionalni rad osjetila sam želju pretočiti svoja iskustva, uvide, znanja i dvojbe u blog u kojem ću okupiti sve ono što je bitno i što može olakšati roditeljima snalaženje u svijetu ekrana, aplikacija i djece koja o svemu tome znaju više od njih.

Možda ovo pišem i zato jer se i ja borim, iz dana u dan, s novim izazovima koji rastu – kako rastu i moja djeca.

Uz enormne benefite i predivne mogućnost, istina je da digitalni svijet nosi određene rizike – što je veća snaga i vrijednost neke stvari, veći su i rizici! Posebno kad su u pitanju djeca – još neformirana i podložna svakakvim utjecajima.

Nitko ne može sa sigurnošću reći kako će izgledati razvoj digitalnog svijeta, poslovi sutrašnjice, život naše djece i isto tako nitko od nas ne može garantirati da je njegov pristup odgoju i obrazovanju djece digitalnog doba ispravan. Vrijeme će pokazati.

Tim više – jer smo u dinamičnim vremenima – smatram da smo kao roditelji odgovorni za djetetovu dobrobit. Kako pronaći ravnotežu između digitalnog i stvarnog svijeta, koje standarde postaviti, koliko vremena je ok uz ekrane… što je dobro, a što loše za našu djecu… Koje aplikacije mogu pomoći u ograničavanju sadržaja i vremena vašeg djeteta na ekranu… kako razgovarati, dogovarati i uvažiti svoje “digitalno” dijete – a pri tom postići i da uvaži “analognu” mudrost vas kao roditelja.

Pratiti sve to nije jednostavno – no roditeljstvo nikad nije bilo jednostavno. Ukratko – dok roboti usisavaju, a virtualne asistentice odgovaraju na naše mailove idemo se mi baviti svojom djecom. Idemo hodati u svijet digitalnog svijeta prije njih – kao što bismo hodali kroz šumu.

Na kraju, sve digitalno je samo alat – platforma, medij. Kao plastelin, kao lopata, kao radio. Samo po sebi nema nikakvo značenje. Nit je dobro nit je loše. Onakvo je kakvim ga učinimo. Onakvo je kako ga koristimo.

Ovaj blog je osobna potraga u kojoj ću citirati stručnjake, istraživanja i uvide ljudi koji rade s djecom – ali ne i konačna istina na koju se možete osloniti. Samo osobno mišljenje, razmišljanje i trud jedne mame da doraste do zahtjeva koju pred nju stavlja odgoj djece u digitalnom dobu.

Advertisements