Digitalno-analogna mama Željka

Pozdrav, ja sam Željka Babić, mama, profesorica, poduzetnica, copywriterica, blogerica, kreatorica dječjih programa, autorica… Oduvijek sam sanjala o vremenima u kojima imamo sreću živjeti i vidim beskonačne mogućnosti, divan svijet boljih uvjeta života, većeg standarda, manje smrtnosti djece, dulji životni vijek… i zato sam često meta straha roditelja i poznanika. Toliko puta sam branila nove tehnologije, tješila i hrabrila uplašene roditelje, predlagala rješenja i aplikacije za kontrolu djetetovog korištenja smartphonea… da sam na kraju osjetila potrebu sve to pretočiti u jedan roditeljski blog u kojem ću okupiti sve ono što je bitno i što može olakšati roditeljima snalaženje u svijetu ekrana, aplikacija i djece koja o svemu tome znaju više od njih.

Možda ovo pišem i zato jer se i ja borim, iz dana u dan, s novim izazovima koji rastu – kako rastu i moja djeca. Npr. kako pronaći vrijeme da lovim pokemone s djecom. Jer, kao što ne bih pustila djecu samu u npr. Madrid, koji je nepoznat grad za njih, tako ćemo pokemone, barem dok ne naučimo zajedno pravila ponašanja, loviti zajedno. I iako sam pročitala hrpu literature o Minecraftu, ne volim ga i ne razumijem. A moja djeca silno žele pričati o njemu… i moram ostati u toku, jer tamo su chatovi, drugi ljudi, potencijalne prilike i potencijalni izazovi. Kako se motivirati da slušam djecu, kako se prisiliti da isprobam igrice prije nego dam amen djeci (mrzim igrice, btw).

Kako pronaći način da na djeci razumljiv način objasniš potrebu i drugih sadržaja – “Ali mama, djeca hoće pričati samo o igricama”… i kako dron može pomoći u tome.

Strah od novog često se pretvara u negiranje postojanja tih novosti i umjesto sigurnijeg, boljeg i perspektivnijeg svijeta za svoju djecu imamo opasan, besmislen i lošiji život. Svađe, jazove generacija, osamljenost. Jer, umjesto da predvodimo svoju djecu i zajedno s njima otkrivamo kako koristiti tehnologiju, prepuštamo je djeci, uz prigovaranje i konstantno nezadovoljstvo. To nije dobro za djecu, a nije dobro niti za nas.

“Zar se ja moram prilagođavati tom ludom svijetu, prihvatiti sve te novotarije” – pitaju me. Ne moraš. Sve dok pronalaziš načina da je tvoje dijete sigurno, a vaši odnosi u obitelji skladni – sve je u redu.

Ja, a i mnogo nas, prihvatilo je sve te novotarije i naša su djeca sudionici digitalnog svijeta. U tom trenutku, čvrsto vjerujem, započinje roditeljska digitalna odgovornost.

Nitko ne kaže da digitalni svijet ne nosi određene rizike – što je veća snaga i vrijednost neke stvari, veći su i rizici!

Za sve je potrebno znanje, svijest, odluka, pa tako i za sve digitalno.

Opasnosti kojima su djeca izložena spadaju u domenu roditeljske skrbi. I stol može biti poguban ako njime nekoga udarite po glavi. Automobili su opasni, šuma je opasna, opasno se tuširati. Ako puštate djecu u digitalni svijet, morate ići ispred njih.

Jedna je prijateljica rekla – a što će nam roboti koji usisavaju? Pa, da bismo dobili dodatnih pola sata dnevno kako bismo s djecom otkrivali igrice, upoznavali tehnologije i učili ih kako koristiti društvene mreže, naravno. Ponekad sve to djeluje komično – i često i jest… ali i dalje djeca koriste društvene mreže, i dalje imaju pristup SVEMU na Internetu (ako ne ograničite i ne kontrolirate…), i dalje love pokemone, možda bez dostatnog nadzora…

Ukratko, razvoj tehnologije može izgledati zastrašujuć – ali nije. Sve su to samo alati, mediji, sve su to “lopate”. Ono što je i dalje jedino bitno je karakter, znanje i osobna odgovornost. Zato krenite sa mnom na put otkrivanja digitalne sadašnjosti i budućnosti, pokušajmo zajedno riješiti sukobe s djecom oko vremena na uređajima, dopuštenog i nedopuštenog i idemo svojim primjerom pokazati kako se kvalitetno, umjereno i dobro živi.

I na kraju – idemo učiti i od svoje djece. Ako vam išta sa ove stranice bude koristilo, zahvalite to mojoj djeci. Bez njihove želje, interesa i poticaja ostala bih prikraćena mnogih dragocjenih uvida i potrebe da se i dalje učim i razvijam.

Digitalni odgoj može biti najbolji team building za obitelj koji možete zamisliti.

Sretno – svima nama!

 

Advertisements